makowiec-1.jpg

makowiec-1.jpg
Rozmiar 13 KB
Składniki:

* CIASTO FRANCUSKIE
* 30 dag mÄ…ki
* 30 dag masła
* 3 żółtka
* 3 łyżki wody
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* MASA MAKOWA
* 30 dag maku
* 6 żółtek
* 9 białek
* 15 dag orzechów krojonych
* 10 dag rodzynek
* 30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
* olejek migdałowy (10 ml)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klimatyzatory.htw.pl

  •